Ocolul pământului cu Nicolae Dobrin! Suporterii menţin viu spiritul "Gâscanului". FOTO | Chipul "Prinţului din Trivale" a ajuns în toate colţurile lumii: din New York şi Tokyo până în Amsterdam şi Sicilia

6 nov 2018 2032 afişări Liga 2
Ocolul pământului cu Nicolae Dobrin! Suporterii menţin viu spiritul "Gâscanului". FOTO | Chipul "Prinţului din Trivale" a ajuns în toate colţurile lumii: din New York şi Tokyo până în Amsterdam şi Sicilia
GALERIE (31 de imagini) VEZI GALERIA

Chiar dacă s-a stins în urmă cu 11 ani, pe 26 octombrie 2007, la doar 60 de ani, Nicolae Dobrin rămâne un simbol al fotbalului românesc şi al suporterilor din Argeş. Spiritul "Gâscanului" e ţinut în viaţă de fanii echipei FC Argeş, care îl poartă alături de ei în toate colţurile lumii.

Oamenii care susţin necondiţionat echipa fanion a judeţului au realizat o serie de abţibilduri cu chipul lui Dobrin. Mai mult decât atât, suporterii se pozează alături de sitckere peste tot pe unde merg. Argeşenii au ajuns să-l pomenească pe Dobrin în Statele Unite ale Americii, Cuba, Japonia, Armenia, Finlanda, Olanda sau chiar şi în Groenlanda. Semnul care indică Strada Nicolae Dobrin din Târgovişte a fost de asemenea marcat cu un sticker din colecţia suporterilor.

Puteţi vedea AICI pozele cu chipul lui Dobrin din New York, Los Angeles, Tokyo, Milano, Praga sau Amsterdam

Cel care se ocupă de imaginea clubului în social media, Alexandru Fieraru, a vorbit pentru ProSport despre cum a căpătat amploare acest fenomen. Totul a pornit acum trei ani, în Havana, Cuba. Numărul pozelor venite pe adresa lui Alexandru a crescut într-un ritm alarmant. Majoritatea celor care se pozează cu deja celebrele abţibilduri sunt suporteri aflaţi în concediu, prin diferite zone ale lumii. Mai sunt şi oameni stabiliţi afară, care însă au continuat să-şi arate afinitatea faţă de FC Argeş. Un grafician a realizat sticker-ele, care au fost împărţite de membrii galeriei. Suporterii au plătit exclusiv pentru realizarea lor, după care au avut grijă să ajungă la restul susţinătorilor. Abţibildurile cu chipul lui Nicolae Dobrin ţin capul de afiş, dar au fost realizate şi altele care prezintă însemnele clubului. Cele mai reuşite poze sunt postate pe pagina de Instagram care reprezintă întreaga comunitate din Piteşti: "FC Argeş 1953".

 

Cât de mare a fost Nicolae Dobrin?

Considerat un maestru al fentei şi al driblingului, ”Gâscanul” a fost ales cel mai bun fotbalist al României, de trei ori, în anii 1966, 1967 şi 1971. La echipa naţională a evoluat de 48 de ori, marcând 6 goluri. Numele lui Nicolae Dobrin este strâns legat de FC Argeş, echipă cu care a cucerit două titluri, în 1972 şi 1979. Prinţul din Trivale a jucat 409 meciuri în prima divizie, reuşind să înscrie 111 goluri.

În 1972, Real Madrid a vrut să-l cumpere pe Nicolae Dobrin, dar transferul a fost oprit de regimul comunist din România. A rămas marele semn de întrebare din cariera unui fotbalist genial. Acum, Dobrin a ajuns să facă înconjurul lumii, datorită celor care nu l-au uitat niciodată: suporterii. În fiecare an, pe 26 octombrie, iubitorii fotbalului argeşean se adună la mormântul "Gâscanului". Familia fostului mare fotbalist, suporterii, staff-ul şi jucătorii echipei FC Argeş, dar şi grupele de juniori, vin în fiecare an în la Cimitirul Militar Sfântu Gheorghe.

Soţia lui Nicolae Dobrin, Gica Dorbrin, îi întâmpină în fiecare an pe cei care vin la mormânt, pe 26 octombrie: "Am emoţii aşa de mari când îi văd pe toţi fotbaliştii aici şi pe toţi reprezentanţii presei, cu toate că sunt obişnuită cu dumneavoastră. Nu mă aşteptam să vină şi astăzi atâţia oameni. Le mulţumesc din suflet jucătorilor de la FC Argeş care nu l-au uitat pe Gicu. Sunt sigură că nimeni din acest oraş nu l-a uitat!. Nici nu mi-am făcut probleme vreodată pentru că văd impactul care este zi de zi. În 11 ani, nu cred că au fost cinci zile în care să nu se vorbească de el. Sunt emoţii pe care nu le poţi evita pentru că eu sunt mai sensibilă. Orice gest legat de soţul meu mă emoţionează şi oamenii continuă să fie lângă mine", a spus Gica Dorbin, în ziua care a marcat 11 ani de la dispariţia "Prinţului din Trivale".

Chiar dacă mulţi dintre juniorii clubului au prins doar ziua în care Dobrin s-a stins din viaţă, cu toţii îl au pe "Gâscan" drept model. Liviu Diaconu, unul dintre puştii de la Şcoala de Fotbal Nicolae Dobrin, e convins că idolul său a fost deasupra tuturor: "Nicolae Dobrin a fost cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Eram foarte mic când s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Oricărui copil i-ar plăcea să ajungă la nivelul lui Nicolae Dobrin. Este visul nostru să ajungem ca el."

Nicolae Dobrin

  • Data naşterii: 26 august 1947, Piteşti
  • Data decesului: 26 octombrie 2007, Piteşti
  • Post: mijlocaş ofensiv
  • Cariera de jucător: FC Argeş Piteşti, CS Târgovişte, FC Botoşani
  • Divizia A: 409 meciuri / 111 goluri
  • Echipa naţională: 47 meciuri / 6 goluri
  • Palmares: Două titluri (1972, 1979), a fost desemnat de trei ori cel mai bun fotbalist al României (1966, 1967, 1971)
  • Cariera de antrenor: FC Argeş Piteşti, FC Botoşani, Centrul Olimpic „Viitorul“, Şcoala de Fotbal „Nicolae Dobrin“. În Divizia A a antrenat doar la Piteşti, adunând 138 de meciuri pe banca echipei.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.